CISTELLA (0) | 0 €
No hi ha quaderns en la cistella

Amb bona lletra

6 trucs per a ajudar els nens i les nenes que afrontin els exàmens finals

6 trucs per a ajudar els nens i les nenes que afrontin els exàmens finals
01. Juny. 2016
6 trucs per a ajudar els nens i les nenes que afrontin els exàmens finals

En acostar-se el final de curs, s’acosten també els exàmens finals. Els nens i les nenes, especialment quan són adolescents, poden patir una gran pressió quan s’acosta aquesta època del curs. En alguns casos, els exàmens finals poden ser determinants per a les seves qualificacions acadèmiques, per a superar o no el curs, o per a l’accés a la universitat. La pressió amb què viuen aquests exàmens pot influir en els resultats i en el seu benestar. Per ajudar-los a obtenir els millors resultats, tant les famílies com els educadors, podem assessorar-los i donar-los suport amb alguns consells senzills.

És cert que l’aprenentatge ha de ser un procés continu que comença al setembre amb l’obertura del curs, però també és cert que els exàmens finals poden ser crucials per als darrers resultats i que d’aquests pot dependre estar un estiu sense estudiar o, contràriament, passar un estiu amb assignatures pendents. Per això, sovint, els exàmens finals es converteixen en una font d’estrès i d’ansietat que hem de gestionar.

Article

Que impliquen els exàmens finals

Los exàmens finals són una prova, la darrera prova, el resultat de la qual hauria de ser un reflex de la dinàmica general de l’aprenentatge de l’alumne durant tot el curs. Davant aquests exàmens, es genera una pressió més gran, que comporta tensió i estrès.

Per què generen estrès els exàmens finals?

L’examen final comporta una font d’estrès per a molts estudiants. Es pren com un còmput global del curs i ens podem trobar amb diverses situacions:

  • El curs ha anat regular i, fins i tot, malament, i l’examen final és la darrera oportunitat per a salvar les qualificacions. En aquest cas, l’examen final pot marcar un fet molt important en la vida dels estudiants: repetir o no repetir, passar les vacances estudiant o un estiu sense assignatures pendents.
  • En altres casos, el curs ha anat bé i els estudiants volen mantenir el nivell en aquests darrers exàmens perquè les qualificacions no siguin més baixes. Amb els darrers exàmens poden obtenir notes més altes i, fins i tot, més baixes i ja no hi haurà noves oportunitats fins al setembre.

Com afecta l’estrès als exàmens finals?

L’estrès, que sembla el company inseparable dels exàmens finals, pot influir-hi de manera negativa i, sobretot, no contribueix a l’aprenentatge.

L’estrès és una resposta de l’organisme que té una funció adaptativa i permet donar una resposta ràpida i efectiva a situacions amenaçadores, que ens permet deslliurar-nos del perill. L’estrès en aquest tipus de situacions pot ser bo, però és contraproduent quan ens referim a l’aprenentatge. Aquest no s’ha de veure com una situació d’amenaça; per això, potser és convenient modificar la manera d’examinar o, almenys, de percebre els exàmens perquè l’aprenentatge no suposi una amenaça.

A més de ser contraproduent amb l’aprenentatge, l’estrès no ajuda gaire a l’hora d’enfrontar-se als exàmens finals.

7 trucs per a ajudar els nens i les nenes que afrontin els exàmens finals

1. Hem de transmetre tranquil·litat. En moltes ocasions, la pressió amb què viuen els exàmens finals ve provocada per la nostra actitud. Sense adonar-nos-en, podem estar pressionant-los i, fins i tot, reaccionant amb estrès.

2. Motiva’ls. Per a això, evita crítiques i missatges negatius, podem pensar que si els espantem, reaccionaran, però així només aconseguim posar-los més nerviosos i generar-los ansietat. En canvi, envia missatges positius i transmet-los confiança.

3. Centra’t en el procés i no en el resultat. Recorda’ls que el que és important és el seu aprenentatge i no la qualificació, d’aquesta manera els ajudes a no veure-ho com una amenaça, es relaxen i ho viuen amb menys estrès.

4. Evita comparar-los amb altres nens i nenes de la mateixa classe, o de la família, ja que això els pot generar tensió, a més que suposa una amenaça contra la seva autoestima.

5. Ajuda’ls a organitzar-se i planificar amb temps el seu estudi. Per això, podem utilitzar horaris, organitzadors setmanals, etc.

6. Fomenta el desenvolupament de tècniques d’estudi: resums, esquemes, mapes conceptuals, repassos, relaxació, etc.

7. Ensenya’ls com enfrontar-se a l’examen, practicant la relaxació abans d’entrar-hi, llegint bé totes les preguntes, triant l’ordre de respondre, repassant les respostes, etc. 

 

Celia Rodríguez Ruiz

Psicóloga y Pedagoga

----

Si t'interessen més articles subscriu-te al nostre butlletí mensual. > Subscriure'm <

Segueix-nos també en InstagramFacebookTwitter

D’altres articles que potser us interessin:

< Torna al blog